A botulinum toxin (más néven botox) lényege, hogy meggátolja az idegek és az izmok közötti jeleket, így a keyelt izom nem képes mozogni, melynek hatására a mimikai ráncok eltűnnek. A botox képes ellazítani az arcizmokat, így lágyítani az arc vonalait, kisimítani ráncait. Általában a homlokráncok, a szarkalábak kezelésére használják, de kezelhetőek vele más területek, orr, száj környékén előforduló, s akár a nyak ráncai is. 

Alkalmazható már meglévő, mélyebb ráncok kezelése, vagy akár ráncosodás megelőzésére is. A kezelés 25-30 éves korban például megakadályozhatja a későbbi ráncvonalak megerősödését vagy kialakulását is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a botulinum toxin nem jelent megoldást a napkárosodás által létrejött ráncokra, így ajánlott fényvédő krém használata azok megakadályozására.

Mi történik a kezelés során?

A kezelés első lépése egy személyes konzultáció orvosunkkal, mely során közösen át tudják beszélni az elképzeléseket, aggodalmakat és bármely kizáró tényezőt. Átbeszélésre kerülnek a problémás területek, a kezelés utáni elvárások és a folyamat hosszú távú megtervezése.

A kezelés előtt (igény szerint) fényképet készítünk a kiválasztott területről, hogy összehasonlítható legyen a kezelés utáni eredménnyel. Ezt követően a szakember megtisztítja az arcot és befecskendezi a hatóanyagot a kívánt területbe. A kezelés mindössze körülbelül 5–10 percet vesz igénybe és utána már azonnal végezhetőek a mindennapi tevékenységek. A beavatkozás után esetenként kialakulhat bőrpír vagy véraláfutás, de azok napon belül eltűnnek.

 

Botox kezelés

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A botulinum toxin beinjektálása csupán egy tűszúrásnyi kellemetlenség-érzettel jár, és alapvetően egy nagyon gyors és fájdalommentes beavatkozásnak számít. Esetenként előfordulhat véraláfutás, melynek kockázata csökkenthető az alkoholfogyasztás, a halolaj, az E-vitamin kiegészítők és a nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. aszpirin és ibuprofen) használatával.

Mire lehet számítani a gyógyulási idő alatt?

A botulinum toxin hatalmas előnye a gyógyulási időszak rövidsége és egyszerűsége. A kezelés után azonnal végezhetőek a megszokott tevékenységek, azonban pár irányelv betartása ajánlott annak érdekében, hogy a botulinum toxin ne terjedjen át más területekre.

Ne feküdjön le 4 órán keresztül, hogy a botox kötődni tudjon az izomhoz.

Ne eddzen 24 órán keresztül! A testedzés miatt a beinjektált anyag elmozdulhat más területekre vagy növelheti annak a kockázatát, hogy a botox távozzon az injekciós zónából.

Ne dörzsölje a megkezelt területet! Legalább négy órán keresztül kerülje a nyomás gyakorlását a kezelt területekre, mivel annak hatására szintén elmozdulhat a beinjektált anyag.

Összegezve azt javasoljuk,hogy gyengéden bánjon a bőrével a kezelés után, kerüljön bármi olyan tevékenységet, amely azt kockáztatná, hogy a botox elmozduljon. Például kerülje a szoros sapka viselését, óvatosan mossa arcát és ne alkalmazzon jégtasakokat, melyeket más beavatkozások után szokványos használni, mert azok is elmozdíthatják a beinjektált anyagot.

Milyen eredmény várható, és meddig tart a kívánt hatás?

A botox hatásai nem jelennek meg azonnal, mert a hatóanyagnak az idegsejtek receptoraihoz kell kötődnie. Az eredmény pár napon belül, de legkésőbb két héten belül megjelenik. 

Ezen kívül, mivel az izmok ellazulnak, és nem mozognak a botox kezelések hatására, a finomabb ráncok tovább javulnak és a vonalak finomodnak. Amíg a botox hatása tart (2-6 hónap), eltűnnek a ráncok, de már az évi egy kezelés is jelentősen csökkentheti a ráncok számát.

Mi a különbség a töltőanyagok és az injekciós botulinum toxinok között?

Sokan azt gondolják, hogy az injekciós botulinum-toxinok, mint például a Botulinum toxin és a Dysport is töltőanyagok, de teljesen más módon működnek. Míg a töltőanyagok hozzáadják az anyagmennyiséget, ezáltal kitöltve a kezelt területet, tehát volument pótolnak, a neurotoxinok, mint a Botulinum toxin, ellazítják az izmokat, hogy kisimítsák a vonalakat és a ráncokat, és megakadályozzák a továbbiak kialakulását. Az optimális eredmény érdekében gyakran töltőanyagokkal párosítják őket.

Időpontfoglalás

[booked-calendar calendar=44]

A botox előnyei

 • A botox az egyik leghatékonyabb megoldás az izommozgás által okozott ráncok kisimítására.
 • A kezelés gyors, akár 5 perc alatt is elvégezhető
 • A beavatkozás fájdalommentes
 • A mindennapi tevékenységeket nem akadályozza meg

Hátrányai

 • A botox hatása nem végleges, 3-4 havonta ajánlott visszatérni kezelésekre
 • Kockázatos lehet, ha a kezelést tapasztalatlan szakember végzi
 • Terhesség, szoptatás és gyermekvállalás esetén nem ajánlott a kezelés
 • A beavatkozás után véraláfutás keletkezhet

Eredmény

 • A ráncok kisimulnak
 • A bőr izommozgás általi öregedése lassul
 • Lágyulnak az arc vonalai

A kezelésről

 • Időtartam: akár 5-10 perc
 • Az eljárás szinte teljesen fájdalommentes
 • Eredmény: pár napon belül
 • Ár: 65.000 Ft-tól

Kapcsolatfelvétel

Kérjen ingyenes visszahívást és mi 1 munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot tájékoztatás vagy időpont-egyeztetés céljából.

  Szeretnék értesülni a kedvezményes ajánlatokról, feliratkozom a Spandora hírlevelére.

  Spandora Esztétikai Központ